Planning approval obtained for Norfolk holiday let

MOArchitecture has obtained full planning approval for a private client to convert an existing outhouse to a holiday let.

The approval included change of use and follows detailed discussions at pre-application stage with the local planning  authority to meet with their rural and economic policies whilst maintaining a viable proposition for the applicant.

MOA 1712-10 02 cropped

The proposals include substantial improvements to the fabric of the existing building, with new insulated wall and ceiling linings planned to meet Building Regulations requirements and the improvement of the thermal performance of the doors and windows.

The internal layout is compact but efficient – maximising the use of the limited floor area of the existing building whist introducing a new kitchen, bathroom facilities and storage.

Thanks to DW Consulting Engineers for their work on the project.

Advertisements

Planning Approval received for Academy entrance extension

MOArchitecture has gained Planning Approval for a new extension to The JCB Academy Trust’s main building.  The extension will create a new external entrance lobby, proving improvements to heat loss to the building’s existing atrium.

MOA 1705 Sketch 170526

A number of options were explored as part of the initial feasibility study, looking at how the entrance area could be improved within a limited footprint, taking into account key issues around very limited programme, minimising impact on the existing structure and sub-structure and maintaining a welcoming and accessible entry point.

The design process was also informed by the building’s prominent location within a Conservation Area and its own Listed status.

The solution comprises automatic entrance doors and full-elevation folding doors – a requirement of the brief was to allow vehicles and other engineering exhibits to be moved to and from the atrium.  A series of arches frame the doorways and high-level windows to reference the expression of the structure within the existing atrium space.

 

On this (Yorkshire) Day seven years ago…

Seven years ago today saw the re-opening the Yorkshire Museum in York’s historic Museum Gardens.  The building had undergone a complete refurbishment and refitting of its exhibitions, requiring a full closure to the public for the entire duration of work on site.

As director at Gelder Harvey Architects at the time, I was architect and lead consultant for the refurbishment work, also assisting with the interface with the new fit-out.  It was a complex and challenging project, with a fixed budget and the planned reopening set for Yorkshire Day 2010.  Working with existing  buildings can present many unforeseen issues, but combine those with Listed status, being part of a Scheduled Ancient Monument site and the discovery of human remains along the way – thought to be an unfortunate  Roman gladiator – and there’s a great sense of satisfaction at the end.

A memorable project for a great client, working  with an excellent team.

Phil Harvey

Yorkshire Day 2017

 

 

Planning application submitted for contemporary houses

A planning application has been submitted for two new family houses in North Yorkshire.  Each detached house will have a range of reception rooms, kitchen/dining, five bedrooms and garage, set within landscaped grounds.  The houses will feature local materials but whilst referencing the local character they will be distinctly contemporary and unique.

The project is a further collaboration between MOArchitecture and an associated practice, building on our commitment to working with others to create design-led, high quality places and spaces.

JCB Academy’s £1.2m Dove Apprenticeship Centre officially opened

 

This slideshow requires JavaScript.

July 2017 saw the official opening of the new Dove Apprenticeship Centre by The JCB Academy Trust.  The new facility will support apprenticeship programmes delivered in association with employers including  JCB, Michelin, Alpha Manufacturing/Bri-Stor Systems, Orbital Gas Systems and Continental.

Marking the opening, JCB apprentice manager Nigel Ward said: “The JCB Academy already delivers an excellent service in training apprentices, which will only be enhanced with the opening of the new purpose-designed centre.”

JCB Academy director of apprenticeship programmes Jim Bailey added: “The JCB Academy is delighted to be in a position to take the apprentice programme to the next level with the development of this fantastic facility.”

MOArchitecture has worked with the JCB Academy Trust throughout the design and construction progress, from initial feasibility studies and options appraisals through to detail design and completion of work on site.  The project has seen a redundant former primary school, bought by JCB, refurbished, altered and extended to provide specialist teaching spaces for mechatronics, CAD, engineering science and metrology.  Student refreshments and social spaces have also been created.

Set within a Conversation Area, a key aspect of the extension  building was to reflect the strong local character in its design  and refer to the character and detailing of the original 1913 schoolhouse.  The solution adopts similar forms and scale, adopting traditional materials but providing a clear distinction between original and new.

Internally, the finishes reflect those of the JCB Academy main building and follow similar themes of expressing the old and the new, for example in the retention of a former gable façade now part of the new Social Space.

The project was funded by the Stoke-on-Trent and Staffordshire Local Enterprise Partnership (LEP).

 

Estate rationalisation project appointment

MOArchitecture has been appointed to carry out a series of feasibility studies looking at rationalisation options for a major organisation.  The work will look at options for relocation of existing facilities as well as outline proposals for disposal or redevelopment of existing land.  More soon.

New collaboration on countryside private house extension

MOArchitecture is working in collaboration again with an associated practice – this time to extend an existing house to link to a substantial outbuilding.  The proposals will substantially extend the existing  house floorspace and provide new living and bedroom suites within the former out-building.  Set in the North Yorkshire countryside, the proposals have been developed to create contemporary living space with a respectful approach to the external architecture.  MOArchitecture’s role has been to develop our associated practice’s concept design through to a developed scheme for planning approval.