Archive | architecture RSS for this section

Private home extension receives Planning Approval

This slideshow requires JavaScript.

A contemporary extension to a 1930s bungalow has been granted Planning Permission. Working closely with the homeowner, MOArchitecture developed the proposals to provide an open plan living space connecting the new extension with the relocated kitchen. Proposed alterations  to the existing house also include a remodelled bathroom and a new utility room.

The extension features a large projecting bay, providing a space to sit and read and enjoy the property’s extensive gardens, large opening doors and a ‘pop-up’ rooflight to give an enhanced sense of light and space. Externally, the forms and materials are deliberately simple and restrained in odder to avoid conflict with the character of the existing house.

Advertisements

Competition Entry

This slideshow requires JavaScript.

These are images taken from a recent MOArchitecture design competition submission.

Our vision for the proposed nature & wellbeing Centre was for a place that celebrated the natural beauty of its surroundings and provided a hub for its exploration and appreciation. Its spaces would encourage interaction between people and the environment, facilitate and promote learning and inspire people to embrace living well. The spaces created would be accessible and demonstrably sustainable.

The buildings are laid out as rectilinear spaces arranged along circulation spines – single storey, limiting impact on the landscape and with spaces to having inter-connecting views to aid orientation and interaction. The roof forms are arranged to reflect the undulating, perforated forms of the trees.
On approach from the south, the building welcomes visitors while its linearity allows views into the reserve to be appreciated. The entrance area is set back to provide shelter, ‘signposted’ by a tree-lined avenue.
Each space is legible, with a hierarchy established through volume and juxtaposition. The principal spaces – retail, café, dynamic exhibition, static exhibition, studio – are accessible from the central ‘hub’. Secondary spaces – lockers, toilets, wellbeing – are located along the spines, each ending with an orientating view.
A volunteer building is detached, breaking down the mass of the overall buildings. Office, meeting room and rest spaces look out over the reserve. The building forms a gateway to the screened external equipment and storage area.

MOA Competition B section BMOA Competition B section AThe hub – the busy, distributing heart of the building – provides a clear touchdown point for visitors and maximises commercial opportunities by locating the café and retail spaces on the route from entry/to exit.
The dynamic exhibition is positioned to be visible along each spine. At this deepest plan portion of the building, natural light and ventilation are provided by wind-catchers, providing a visual expression of the low-carbon approach to the building’s design, construction and operation.
Storage is positioned between the studio and static exhibition. Lockers are provided off the hub, close to toilets and the café, for passive security and ease of access.
Wellbeing spaces enjoy views across a herb garden to the landscape. Close to the staff areas, they benefit from passive security and observation.
The kitchen is located at the deepest plan. The kitchen is open to the café, allowing opportunities for involvement and learning.
Office and meeting room functions overlook the approach, for security and observation and to connect staff with the visitor experience.

The buildings are modular structures with common materials, assemblies and details. The module allows for a timber clad/framed solution which is sustainable and in materiality in character with the setting. Off-site manufacture and reduced construction time will reduce waste and costs. Timber is used as a sustainable internal finish. Roof coverings and rainwater goods in durable, traditional zinc are also recyclable. The natural patination of the external materials reduces the need for maintenance.
Deep reveals to elevations reduce solar gain whilst framing views. Opening lights at low-level provide cool air in, while high level ventilation draws warm air out.

Concept design prepared for prominent apartment entrance area refurbishments

MOArchitecture has completed a concept design study for the refurbishment of two entrance areas to a prominent apartment building, along with proposals for associated external works.

Drawing on elements of the strongly rectilinear form of the existing building and its simple pallet of materials, the concept design study seeks to counteract the deep plan and narrow width of the entrance areas by reflecting light and views, and provide a tactile, domestic feel without compromising on durability.

A number of options have been prepared, ranging from a substantial alterations approach with fitted furniture and reconfigured floor plan, to a lighter touch, minimal solution. Each option encapsulates the approach of a harmonising aesthetic which reads with the building’s exterior and the proposed external works and creating hard-wearing, contemporary and welcoming spaces.

We developed the concept designs in fully rendered 3D to assist in visualising the forms, lighting, fixtures and fittings – important given the emphasis on detail and selection of materials.

More to follow.

New appointment for residential care home alterations

MOArchitecture has been appointed to assist in providing new passenger lifts within an existing residential care home in London. The works will provide improved accessibility for residents and is for a national chain of care homes.

Though small, the project is challenging in terms of the required alterations, which involve substantial and complex structural alterations, and in achieving both technical and regulatory compliance.

MOArchitecture, acting as Principle Designer as well as architect, has been working closely with the structural engineer to develop the proposals, taking into account safety during construction and achieving a long-term solution that provides ease of access without compromising fire safety. A key aspect of the project has been early engagement with Building Control to set out the relevant issues, means of compliance and mitigation where unavoidable.

Residential development in progress

The Spring sunshine and blue sky was a a nice change at the latest site meeting for a development of three luxury houses that MOArchitecture has been collaborating on. These are pictures of one of the houses as it nears completion.

The development, for a boutique developer-contractor,  comprises three one-off contemporary houses featuring metal clad bays and large windows, making the most of views over open countryside. The largest house has an underground car park.

MOArchitecture worked in collaboration with another practice in developing the Planning Application and post-approval has provided technical design and site assistance.

Planning approval obtained for Norfolk holiday let

MOArchitecture has obtained full planning approval for a private client to convert an existing outhouse to a holiday let.

The approval included change of use and follows detailed discussions at pre-application stage with the local planning  authority to meet with their rural and economic policies whilst maintaining a viable proposition for the applicant.

MOA 1712-10 02 cropped

The proposals include substantial improvements to the fabric of the existing building, with new insulated wall and ceiling linings planned to meet Building Regulations requirements and the improvement of the thermal performance of the doors and windows.

The internal layout is compact but efficient – maximising the use of the limited floor area of the existing building whist introducing a new kitchen, bathroom facilities and storage.

Thanks to DW Consulting Engineers for their work on the project.

Planning Approval received for Academy entrance extension

MOArchitecture has gained Planning Approval for a new extension to The JCB Academy Trust’s main building.  The extension will create a new external entrance lobby, proving improvements to heat loss to the building’s existing atrium.

MOA 1705 Sketch 170526

A number of options were explored as part of the initial feasibility study, looking at how the entrance area could be improved within a limited footprint, taking into account key issues around very limited programme, minimising impact on the existing structure and sub-structure and maintaining a welcoming and accessible entry point.

The design process was also informed by the building’s prominent location within a Conservation Area and its own Listed status.

The solution comprises automatic entrance doors and full-elevation folding doors – a requirement of the brief was to allow vehicles and other engineering exhibits to be moved to and from the atrium.  A series of arches frame the doorways and high-level windows to reference the expression of the structure within the existing atrium space.